Ministerstvo obrany disponuje zrušením VO Javorina nepotrebným majetkom

22.01.2011 Kežmarok

Kežmarok 22. januára (TASR) – Zrušením Vojenského obvodu (VO) Javorina v Kežmarskom okrese disponuje Ministerstvo obrany SR množstvom nepotrebného majetku. Toho sa treba podľa ministra Ľubomíra Galka čo najskôr ...
\"Toto je majetok, ktorý mi v budúcnosti nebudeme vedieť reálne využiť, musím konštatovať, že ten stav je tu veľmi dobrý, pretože je tu len zopár kusov prebytočnej technicky, jedná sa o húfnice DANA, \" priblížil stav v areáli bývalého VO Javorina minister.
Techniky bolo podľa neho vo VO obrovské množstvo. Myslí si, že proces postupného sa zbavovania majetku je dobre naštartovaný, rapídne sa tiež znižujú náklady na jeho stráženie.
\"Najprv je potrebné, aby sme tento majetok vyhlásili za prebytočný, následne bude v osobitnom ponukovom konaní transparentne ponúknutý na odpredaj a v prípade, že nebude záujem o tento nehnuteľný majetok, tak ho v zmysle platnej legislatívy prevedieme na obce, ktoré budú mať o to záujem, bezodplatne, \" vysvetlil Galko proces zbavovania sa nepotrebného nehnuteľného majetku vo VO Javorina.
Obec však musí prejaviť záujem o tento majetok a preukázať, že ho vie využívať. Galko ďalej uviedol, že pri rozdeľovaní nepotrebných budov ministerstvo nebude rozlišovať medzi politickým zaradením toho ktorého starostu. \"My to darujeme tým ľuďom, ktorí to môžu zmysluplne využívať, ozbrojené sily majú podľa môjho názoru množstvo majetku, ktorý nedokážu efektívne využiť a peniaze, ktoré sa doteraz vynakladali napr. na stráženie by nám v budúcnosti chýbali, rozpočet je obmedzený, \" doplnil.
Ide o množstvo rekreačných objektov, budov, či bunkrov, ktoré dokážu obce využiť na komerčné účely a ministerstvo ich už nepotrebuje. \"Je tam naozaj pomerne dosť slušná databáza tých nehnuteľností, nemám to ešte celé preštudované, každopádne veľmi poctivo sa budeme tomuto venovať a naozaj to, čo nepotrebujeme, toho sa zbavíme, \" povedal minister. Jeho prioritou je, aby nepotrebný majetok slúžil predovšetkým ľuďom, ktorí v minulosti kvôli zriadeniu VO nemohli hospodáriť na svojom.
Nepotrebné budovy sa dajú podľa ministra využiť aj pomocou prostriedkov z eurofondov. \"Dnes máme naozaj v niektorých obciach šikovných starostov, ktorí dokážu urobiť veľké veci. Aj ten bunker budú vedieť prerobiť na klub pre mládež, alebo si tam spraviť nejaký sklad, \" konkretizoval Galko.
V súčasnosti však nevie priblížiť o aké množstvo majetku ide. \"V prípade, že sa tento majetok odpredá, príjem z predaja bude príjmom do štátneho rozpočtu, takže bude slúžiť všetkým občanom, \" zdôraznil minister. Zhruba pred dvoma týždňami si vyžiadal súpis majetku, ktorým Ozbrojené sily SR disponujú. \"To je neuveriteľné čítanie, ja idem veľmi razantne do toho vstúpiť a idem zisťovať, čo vlastne potrebujeme a čo nepotrebujeme. Zatiaľ nemám prehľad, koľko sa nám podarí ušetriť, \" objasnil minister.
Len vo VO Javorina sa podarilo v tomto roku ušetriť iba za stráženie a spravovanie územia viac ako 800.000 eur. \"Predtým nám to robilo milión eur, teraz je to 170.000 eur ročne, to číslo musí byť podľa mňa veľmi vysoké, \" konštatoval Galko.
VO Javorina vznikol v roku 1953 a do jeho územia boli vtedy zahrnuté katastrálne územia obcí Blažkov, Dvorce, Ľubické Kúpele a Ruskinovce a časti katastrálnych území ďalších 22 obcí na Spiši. O tom, že VO Javorina, rozkladajúci sa na ploche takmer 32.000 hektárov zanikne, rozhodla na konci minulého roku vláda SR na podnet ministra Galka.
 

Vyberte región